כמנהגנו בקודש, לכבוד חג טו בשבט, החלטנו לאגד סדרה של מתכונים לטו בשבט, שיהפכו את הסדר הסטנדרטי לסעודה חגיגית של מתכונים לטו בשבט.
אולם תחילה, ננסה להבין את משמעות החג טו בשבט.
על חג האילנות
טו בשבט, המכונה גם "חג האילנות" אומנם התקבע בתודעת אזרחי מדינת ישראל כחג הקשור למעבר בין עונת החורף לעונת האביב וכסמל למחזור השנה החקלאי, אולם מקור החג טמון דווקא בגעגועי יהודי הגולה לתנובת הארץ, ואכן במאה ה – 17 מקובלי צפת הנהיגו את סדר טו בשבט בו שתו ארבע כוסות של יין לבן ואדום, אכלו פירות יבשים וטריים וקראו קטעים מן התנ"ך הקשורים לפירות ולצמחי הארץ. מאוחר יותר התפתח מנהג שתילת העצים על ידי החלוצים הציוניים.
כיום חג טו בשבט הוא חג קולינארי המושתת על מנהג אכילת הפירות היבשים, עובדה שיצרה רפרטואר שלם של מתכונים לטו בשבט.
את הסעודה נפצח בשני מתכונים לטו בשבט ייחודיים, אשר יפתחו לכם את התיאבון.
מתכונים לטו בשבט – סלט ירוק בליווי תאנים מיובשות וגבינה כחולה
להכנת סלט ירוק בליווי תאנים מיובשות וגבינה כחולה, דרושים המצרכים הבאים: חבילת מיקס של עלי בייבי, רבע כוס של אגוזי לוז קצוצים וקלויים, חבילת מיקס של עלי חסה צבעונית, מאה גרם של פירורי גבינה כחולה וכוס של תאנים מיובשות החתוכות לקוביות. להכנת רוטב הוויניגרייט דרושים המצרכים הבאים: שתי כפות של רכז רימונים, חצי כוס של שמן זית, כף של חומץ בלסמי, רבע כפית של פלפל שחור טחון, שן שום כתושה, כפית של מלח דק, כף של עלי רוזמרין קצוצים, כפית של סילאן וכפית של חרדל דיז'ון.
אופן הכנת הסלט:
הכנת רוטב הוויניגרייט: בשלב הראשון יש לערבב את כלל המרכיבים יחדיו בתוך קערה עמוקה, למעט שמן הזית. בשלב השני, יש לצקת את שמן הזית אל תוך קערת הסלט ולערבב הכל באמצעות מטרפה.
הרכבת הסלט: בשלב הראשון, יש למיין את העלים ולסנן את העלים הגדולים ולערבב הכל יחדיו בתוך קערת סלט. בשלב השני, יש להוסיף את האגוזים, התאנים והגבינה הכחולה ולערבב יחדיו. לבסוף, יש להוסיף חמש כפות מרוטב הוויניגרייט ולתבל במעט פלפל ומלח. בתיאבון.
מתכונים לטו בשבט – קריספ פטריות פורטבלו במילוי גבינות ופירות יבשים
המצרכים הדרושים להכנת פטריות הפורטובלו הם: שתיים עשר פטריות פורטבלו גדולות ושלמות, למילוי פטריות הפורטובלו דרושים: מאה גרם של גבינת עיזים, כף של ממרח פסטו, חמישים גרם של גבינת קצ'קבל מגורדת, שמונה משמשים קצוצים מיובשים, מאה גרם של פתיתי גבינת עמק, שלוש כפות של בוטנים קצוצים ושמונה תאנים קצוצות ומיובשות.
לציפוי פטריות הפורטבלו דרושים המצרכים הבאים: כוס של קמח לבן, שמן לטיגון עמוק, ארבע ביצים טרופות, כף של עלי תימין קצוצים, כוס וחצי של פרורי לחם, פלפל שחור גרוס וחצי כוס של פטרוזיליה קצוצה.
אופן הכנת פטריות הפורטבלו
- תחילה, יש להסיר את רגל הפטרייה. כאשר מחצית מכמות רגלי הפטריות תשמשנה למילוי הפטרייה.
- שנית, יש להסיר את קליפת הפטרייה.
- אחר כך, יש לערבב את כלל חומרי המילוי בתוך קערה.
- את המילוי המוכן מחלקים לשניים עשר כדורים ודוחסים את המילוי בבטן הפטרייה, כך שייווצר כדור עגול.
- הכנת הציפוי: יש להניח בתוך קירה את כף התימין, הפטרוזיליה, פרורי הלחם ושני קורט פלפל שחור גרוס ומערבבים הכל יחדיו, עד שמתגבש ציפוי אחיד.
- כעת יש לגלגל את הפטריות בתוך מטבל קמח, מטבל ביצה ובמטבל הציפוי.
- לבסוף, יש לחמם שמן על גבי מחבת ולהניח את פטריות הפורטובלו, עד אשר הפטריות הופכות לזהבהבות. מניחים על גבי צלחת עם נייר סופג ובתיאבון.
- כעת, לאחר שהשתקנו מעט את הקיבה, אפשר לעבור לחלק המהותי של סעודת טו בשבט המורכב משני מתכונים לטו בשבט מנצחים של עוף וקוסקוס בליווי פירות יבשים.
מתכונים לטו בשבט – עוף בליווי פירות יבשים
על פי הוראות מתכונים לטו בשבט, המצרכים הדרושים להכנת חמש מנות עוף בליווי פירות יבשים הם: בצל מקולף, גדול וקצוץ, שתי כפות של אבקת מרק עוף, עוף שלם מנוקה ושטוף, חצי כוס של מיץ תפוזים, חצי כוס של שזיפים מיובשים, חצי כוס צימוקים, חצי כוס של משמש מיובש.
אופן הכנת העוף:
- תחילה, יש להשרות את המשמש, השזיפים והצימוקים בתוך מרינדת מיץ התפוזים למשך שעה קלה.
- אחר כך, יש לטגן את הבצל בתוך מחבת, עד אשר הוא מזהיב.
- כעת יש להוסיף את כל חלקי העוף אל תוך המחבת, עד אשר הוא נעשה שחום מכל צדדיו.
-
בשלב הבא, יש להניח בתוך תבנית את הבצל, העוף המושחם, הפירות היבשים ואת מרינדת מיץ התפוזים. אחר כך מכניסים את תבנית האפייה אל תוך תנור ואופים למשך שעה בחום בינוני.
מתכונים לטו בשבט – קוסקוס עם פירות יבשים
המצרכים הדרושים להכנת הקוסקוס, בהתאם להוראות מתכונים לטו בשבט, הם: שתי חבילות קוסקוס, דבש, פירות יבשים מכל מיני סוגים, שמן, אגוזים, קינמון ובצל.
אופן הכנת הקוסקוס:
- תחילה, עליכם להכין את הקוסקוס בהתאם להוראות ההכנה המופיעות על גבי שקית המוצר.
- אחר כך, יש לחתוך את הבצל לרצועות דקות ולטגנו בתוך מחבת עד אשר מתקבל צבע שקוף זהוב. לאחר מכן, יש להוסיף את הפירות היבשים (משמש, צימוקים, תאנה, שזיף) ולחתוך אותם לשניים, לערבב ולהוסיף חצי כפית של קינמון, חצי כוס מים ושתי כפות דבש.
- לאחר מכן, יש לערבב את כל התערובת על גבי להבה נמוכה ולבסוף להוסיף את האגוזים.
- הצעת הגשה: מוזגים את הקוסקוס לתוך קערה עמוקה ומעליה מפזרים את הפירות היבשים ומגישים.
כמובן, אין דרך טובה יותר לסיים את סעודת מתכונים לטו בשבט, מאשר עם קינוח של עוגת שוקולד ותמרים משובחת.
מתכונים לטו בשבט – עוגת שוקולד ותמרים
המצרכים הדרושים להכנת עוגת שוקולד ותמרים הם הבאים: אחד וחצי כפיות של אבקת קפה נמס, חמישים גרם של אגוזים קצוצים גס, כוס של מים רותחים, מאה גרם של פתיתי שוקולד, כוס של תמרים מיובשים וחתוכים דק, כף של תמצית וניל, אחד ושני שליש של כוסות קמח, שתי ביצים, שני שליש כפית של סודה לשתייה, אחד ושני שליש כוסות סוכר, שתי כפות של אבקת קקאו, חמישים גרם של חמאה וקורט מלח.
אופן הכנת עוגת שוקולד ותמרים
- תחילה, יש לחמם את תנור האפייה לחום בינוני של 180 מעלות צלזיוס.
- אחר כך, יש לערבב את המים הרותחים ואת אבקת הקפה בתוך קערה בינונית ואחר כך, יש לצקת עליה את התמרים ולצנן.
- אחר כך, יש לנפות יחדיו את הקמח, המלח, אבקת הקקאו והסודה לשתייה לתוך קערה ולהניח בצד.
- כעת יש להקציף את הסוכר והמרגרינה באמצעות מעבד מזון על מהירות בינונית למשך דקה ואז יש להוסיף את הביצים בהדרגה ותוך כדי ההקצפה.
- מערבלים את הכל יחדיו למשך מספר דקות, מורידים את מהירות המעבד ומוסיפים את תמצית הווניל ואת התמרים ומערבלים שוב.
- אחר כך, יש להוסיף את הקמח ולערבל במהירות נמוכה, עד אשר נוצרת תערובת אחידה.
- כעת יש להוסיף את שבבי האגוזים ופתיתי השוקולד ובוחשים הכל.
- לבסוף, יש לצקת את הבלילה לתוך תבנית משומנת ולאפות בתוך תנור שחומם לחום בינוני למשך כארבעים וחמש דקות.
לסיכום, אם ברצונכם לנהל סדר טו בשבט כהלכתו, תוכלו לערוך סעודה מרשימה באמצעות סדרת מתכונים לטו בשבט, שצוינה במאמר זה.